Steinfamilien

Her kan du lære om ulike bergarter. Hver bergart i steinfamilien forteller sin historie om hvordan de ble født og hvor de kommer fra, hvordan de havnet der.

Ser du nøye etter blant rullesteinene på Mølen og Jomfruland vil du finne dem: Sara Sandstein, Kari Kvartsitt, Børre Basalt og alle de andre i steinfamilien.

De kom med innlandsisen og elvene under den og ble dumpet sammen i en haug på havbunnen foran breen. Der  ble de liggende igjen da breen smeltet etter siste istid.
Isbreen var så tung at den presset landet ned, men da breen smeltet hevet landet seg. Derfor ligger ikke steinhaugen på havbunnen lenger, men på land.
I haugen var det også mye leire og sand, men det meste av dette ble vasket ut av bølgene på veien opp.

Hver av steinfamiliemedlemmene har sin unike historie å fortelle om hvor de kommer fra og hva de har opplevd. Noen av dem brukes som byggestein eller til å pynte med, og det er de også veldig glade i å fortelle om! 

Ragna Rombeporfyr er en flott dame som er ganske unik. Hun er en lava som bare er funnet tre steder i verden!

Sara Sandstein er en blid og glad avsetningsbergart som er laget av mange små sandkorn.

Lars Larvikitt er veldig stolt av å være Norges nasjonalbergart! Han er sjelden, men du kan se den fine blåfargen hans på bygninger mange steder i verden, for han er skikkelig populær.

Klara Kalkstein kan du se i den bratte fjellskrenten ved Porsgrunn og Skien. Hun er bygget opp av kalkskall fra dyr som bodde i havet for lenge siden, og inneholder mange fossiler!

Gerda Gneis er en veldig gammel dame som har opplevd mye i sitt lange og strabasiøse liv.

Børre Basalt er en lavastein. Han rant utover som smeltet stein for lenge siden, da det var vulkaner i området. Du finner mye av ham på havbunnen.

Fred Flint er ikke vanlig i vårt område. Han må ha reist helt fra Danmark!

For lenge, lenge siden var Kari Kvartsitt en sandstrand, men har blitt presset og varmet. Derfor har hun forandret seg litt, men hun er for det meste er laget av kvarts, slik sanden også var.

Geir Granitt har vært dypt nede i jorda, og brukes ofte til å bygge ting av.

Kåre Konglomerat er laget av mange forskjellige små steiner. De har blitt kittet sammen med enda mer finkornet materiale.

Gunnulf Gabbro er en dypbergart, det vil si at han har vært smelte langt nede i dypet, og har størknet til stein. Han består av mest mørke og noen lyse mineraler.

Anders Amfibolitt har vært en gabbro eller basalt, men blitt omdannet etter å ha vært en tur nede i dypet, der han ble varmet, skvist og presset.

«Bølla» Breksje er 580 millioner år gammel. Breksjer kan ha svært ulik dannelseshistorie, men felles er at dette er bergarter sammensatt av biter med skarpe kanter i en mer finkornet grunnmasse.

Peggy Pegmatitt er 280 millioner år gammel. Pegmatitter er grovkornete bergarter som ofte opptrer som ganger i f.eks. larvikitten. De er dannet i den siste fasen når et magma størkner.

Harry Hornfels er 300 millioner år gammel. Hornfelsene hører til i gruppen av metamorfe bergarter

Synne Syenitt 275 millioner år. Syenitter er magmatiske bergarter og skiller seg fra granitter ved at de inneholder mye mindre kvarts, eller er helt uten kvarts

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler