Syenitt

Synne Syenitt 275 millioner år. Syenitter er magmatiske bergarter og skiller seg fra granitter ved at de inneholder mye mindre kvarts, eller er helt uten kvarts

Kanskje du kan se familielikheten? Mange synes jeg ligner på fetteren min, Geir Granitt! Vi er samme slekt, og vi kommer fra smeltet stein alle sammen. Så en gang, for lenge siden, var jeg en slags varm grøt langt nede i jordskorpa. Når steinsmelte blir kaldere, kanskje fordi den beveger seg oppover i jordskorpa der temperaturen er lavere, så vil den etter hvert størkne til en bergart. Og sånn var det jeg ble til. Steinsmelter er ikke like, de kan inneholde mye forskjellig. Akkurat som når du baker: for å lage sjokoladekake må du tilsette sjokolade. Men du putter ikke sjokolade oppi hvis du skal bake grovbrød! Eller du putter ikke finhakket løk oppi fløten om du skal lage iskrem! Det kan bli mange forskjellige bergarter fra smeltet stein, eller magma da, som geologene kaller det! Jeg glitrer ikke like fint som fetter Geir, for syenitter har ikke like mange blanke kvartskrystaller som ham! Noen syenitter har ikke noe kvarts i det hele tatt, og akkurat sånn er jeg! Men så har jeg noe som ikke alle andre har, nemlig et mer uvanlig mineral som heter nefelin. Det er jeg stolt av, altså! I Oslo finner du mange av min familie, med fine navn som grefsensyenitt og nordmarkitt.

Noen fakta om syenitt
Syenitter er magmatiske bergarter og skiller seg fra granitter ved at de inneholder mye mindre kvarts, eller er helt uten kvarts. Syenitter og granitter krystalliseres langsomt, slik at de framstår nokså grovkornet. I Langesundsfjorden, helt vest i Oslofeltet, opptrer en spesiell syenitt, nefelinsyenitt.
Nefelin og kvarts opptrer ikke sammen. Også de mange pegmatittgangene her kan være nefelinsyenittiske. Når mineralogene er på jakt etter nye eller spesielle mineraler, er det pegmatittgangene de sjekker!

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler