1,5 milliarder år

Endelig skjer det noe i sør og fjellkjeder dannes og det er strender på toppen av Gaustadtoppen

Grunnfjellet her i Sør-Norge er yngre enn i nord og mye av bergartene her er 1 750 til 900 millioner år gamle. Det har vært tre store hendelser med fjellkjeder som resultat i Sør-Norge, to av dem skjedde i jordas urtid – prekambrium. Den første kalles den gotiske, mens den andre, den svekonorvegiske, finner vi mest spor etter i geoparken. Men før vi kom så langt, var det mye som skjedde i øvre Telemark. Her så det ganske annerledes ut for 1,5 milliarder år siden. Det var vulkaner, elvelandskap og grunne havområder. På fine, hvite strender ble det liggende sand i store mengder, og på elvebunner lå det grus og stein. I dag finner vi disse lagene igjen som bergartene kvartsitt og konglomerat, og flere av dere har sikkert sett sporene etter datidens bølger ved strendene – på toppen av Gaustatoppen!

Landemerket Gaustatoppen består av bergarten kvartsitt. En gang var dette hvite sandstrender, nå er bergarten oppsprukket på grunn av forvitring.

Gea Norvegica UNESCO Global Geopark

Geoparken er lokalisert i Vestfold og Telemark fylke og omfatter kommunene Larvik, Kragerø, Bamble, Porsgrunn, Skien, Siljan og Nome.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler