Bamble - Gamle gneiser og kalkstein

Fakta

  • Bamble kommune er 304 km2 stor, og har ca. 14 100 innbyggere.
  • Isskurte svaberg og gamle fjellkjeder
  • Kalkstein fra den gang Bamble lå sør for ekvator
  • Rik gruvehistorie

Bamble er dominert av to typer landskap med vidt forskjellig geologisk historie. I vest dominerer det gamle grunnfjellet, mens kalksteiner overtar landskapstrekket videre østover fra Langesundshalvøya. 

Skillet mellom disse to bergartstypene kommer tydelig frem i terrenget og sees godt fra Rognstranda. De isskurte svabergene på Rognstranda er stort sett gamle gneiser, (ca. 1,3 milliarder år gamle) og har en gang ligget dypt nede i en fjellkjede.

Fra svabergene i øst reiser det seg en bratt kant med "stripene horisontalt". Dette er kalksteiner som "bare" er rundt 450 millioner år gamle. 
På den tiden lå den geologiske platen som Norge er en del av, sør for ekvator og hele landet var dekket av et grunt tropisk hav med et yrende dyreliv. Skallrestene etter dette dyrelivet er i dag de kalksteinene som du blant annet kan se i brattkanten Rognsåsen på Rognstranda, eller ved Høghenhei, som vist på bildet.

  • Steinvika
  • Rognstranda

Steder å besøke

Steinvika ble dannet den gang Norge lå sør for ekvator og landet var dekket av et grunt tropisk hav.

Her finner du to fundamentalt ulike geologiske verdener og du kan spasere over 1,5 milliarder år gammel geologisk historie på noen få minutter.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler