Basalt

Børre Basalt er en lavastein. Han rant utover som smeltet stein for lenge siden, da det var vulkaner i området. Du finner mye av ham på havbunnen.

En ting har jeg fått med meg: vulkaner er tøft! Kanskje ikke akkurat når asken ødelegger for det dere kaller fly, men det er en del av vulkansk aktivitet, det.

Jeg er nemlig gammel lava som rant ut fra en vulkan for 294 millioner år siden. Eller noe sånt. Da var det flere vulkaner rundt Geoparken. Jeg er blitt fraktet med isen fra Vestfold, eller kanskje fra Skien. For der er det masse basaltlava der også. Før jeg rant ut av vulkanen var jeg en masse smeltet stein langt nede i jorda. Jeg trengte meg fram gjennom sprekker jeg fant, og lagde enda flere og større sprekker. Da jeg rant ut på jordoverflata var jeg skikkelig heit! Her var det jo mye kaldere, og da størknet jeg.

Inni meg var det masse gassbobler, disse boblene ble fanget inni meg da jeg størknet. Ser du de hvite prikkene mine? Det er sånne gassbobler, nå har det vokst noen nye, hvite korn der gassen var.

Det er ikke alle basalter som ser ut akkurat som meg. Noen av oss kan ha i oss glassbiter, andre kan ha hull og groper i seg og noen har kanskje noen svartere flekker. Men vi kan skryte av å være fra vulkaner alle sammen, det er jo ganske stilig!

Last ned som pdf. 

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler