Hornfels

Harry Hornfels er 300 millioner år gammel. Hornfelsene hører til i gruppen av metamorfe bergarter

A le kan blir som meg! For i min store familie kan vi visst opprinnelig ha vært en hvilken som helst stein! Når forholdene i jordskorpa eller på jordas overflate endrer seg, med høyere temperatur eller trykk, så kan bergartene forandre seg, og for eksempel bli en hornfels. Det trenger ikke å bli
så veldig mye varmere, men du hadde vel blitt litt forandret du også, om temperaturen rundt deg plutselig ble sånn 500–600 grader! Før jeg ble Harry Hornfels, så var jeg en del av Klara Kalkstein. Jeg lå helt stille og slappet av, fornøyd med å være en stripete og fin kalkstein. Så ble det bare så-å-å-å varmt, jeg kjente jeg ble helt stekt! Det var visst en vulkan som hadde utbrudd rett ved der jeg lå! Etter den varmebehandlingen ble jeg aldri helt meg selv igjen, jeg ble hardere liksom. Men fortsatt kan du kjenne igjen stripene som minner om Klara! Mye seinere klarte isbreen å plukke meg i stykker, selv om jeg var blitt en «hard negl». Jeg ble fraktet av gårde med is og vann og endte opp her. Geologene kaller meg en omvandlingsbergart, det er vel det jeg er da! Og forresten, familienavnet mitt betyr en stein hard som horn eller negl!

Noen fakta om hornfelser
Hornfelsene hører til i gruppen av metamorfe bergarter. I forbindelse med økt temperatur, en lavastrøm eller en magma på vei oppover i jordskorpa, vil varmen kunne endre de omkringliggende bergartene. Ulikt utgangspunkt gir ulikt resultat. Kalk- og leirsteinene i Grenlandsområdet ble utsatt for temperaturøkning da det var aktiv vulkanisme i forbindelse med åpningen av Osloriften. Hornfelsen som ble dannet viser som regel fortsatt lagdelingen fra den opprinnelige bergarten.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler