Pegmatitt

Peggy Pegmatitt er 280 millioner år gammel. Pegmatitter er grovkornete bergarter som ofte opptrer som ganger i f.eks. larvikitten. De er dannet i den siste fasen når et magma størkner.

Jeg simpelthen elsker farger! Bare se på meg – røde, blå, lyse og mørk grå, svarte og hvite flekker. Eller krystaller da. Ikke det at jeg ser ut som en finslipt diamant altså, men jeg er satt sammen av større og mindre krystaller. Og for å si det selv – jeg er spesiell både utenpå og inni. Geologene er
veldig glade i meg, selvsagt fordi jeg kan ha skikkelig store krystaller, men kanskje aller mest fordi jeg kan inneholde mye forskjellig av rare grunnstoffer. Grunnstoffer er det alt er bygget opp av, både vi steiner og dere mennesker, så på en måte er de som bittesmå legoklosser. Jeg er også kommet fra steinsmelte, den samme som Lars Larvikitt er kommet fra. Men jeg brukte veldig lang tid på å bli meg, slik at krystallene mine fikk god tid på å vokse seg store. Etter at Lars Larvikitt og gjengen hans var blitt til bergarten larvikitt, var det restene av steinsmelta som ble til meg. Og når det var mange rare grunnstoffer igjen i smelta, måtte jeg bli til mange rare mineraler! Du kan finne meg i veldig mange ulike bergarter, men akkurat her, i utkanten av Oslofeltet, finner du meg sammen med Lars Larvikitt og Synne Syenitt!

Pegmatitter er grovkornete bergarter som ofte opptrer som ganger i f.eks. larvikitten. De er dannet i den siste fasen når et magma størkner. En slik restsmelte kan inneholde mange ulike grunnstoffer, som kan være andre enn de som inngår i de mer vanlige mineralene. Den sørvestlige delen av Oslofeltet er kjent for et stort mineralmangfold, og det er i pegmatittene mangfoldet finnes. Blant annet ble grunnstoffet thorium påvist for første gang i en pegmatittgang herfra – i mineralet thoritt.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler