Sandstein

Sara Sandstein er en blid og glad avsetningsbergart som er laget av mange små sandkorn.

Ser du at jeg er sammensatt av små korn?

En gang var jeg en deilig sandstrand, masse sandkorn og noen litt større korn. Jeg kom egentlig ut i en innsjø med elvevannet i en forrykende fart. I innsjøen falt sandkorn og småstein ned på bunnen, akkurat i vannkanten. Det kom mer sand oppå meg og så ble jeg presset sammen. Litt ubehagelig var det, men resultatet ble vel flott!

Jeg kommer egentlig ikke herfra, men fra Ringerike, eller var det Holmestrand det het? Husker ikke helt, men den innsjøen jeg ble laget i finnes heller ikke lenger. Den lå nemlig ved foten av en diger fjellkjede med høye, spisse fjell. I dag er det bare smårester igjen av den fjellkjeden, men dere mennesker er visst fornøyd med den likevel. Dere kaller den fjellkjeden en hel masse, har jeg hørt: Hardangervidda, Rondane, Jotunheimen og Trollheimen. Men da jeg var ung, da skulle dere sett på fjellheim!

Ute i havet i vest er sånne som meg veldig populære. Mine mye yngre kusiner og fettere der har nemlig olje og gass mellom sandkorna sine. Det liker visst dere mennesker godt, har jeg forstått! 

Last ned som pdf

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler