Løvøya

Thorium ble oppdaget og identifisert for første gang på Løvøya

Da presten i Brevik var på andejakt her på Løvøya i 1828, fant han et brunaktig mineral som var nytt og ukjent for ham. Han tok med en prøve og fikk den sendt til den anerkjente kjemikeren J. J. Berzelius i Sverige, som etter nøye undersøkelser slo fast at det dreide seg om et helt nytt mineral.
Og ikke nok med det – det nye mineralet inneholdt et nytt, og til da, ukjent grunnstoff!

Mineralet fikk navnet thoritt, og det nye grunnstoffet fikk navnet thorium! Begge navnene er hentet fra den norrøne guden for naturkrefter, styrke og fruktbarhet – Tor.

 

Mannen som fant det nye mineralet
Hans Morten Thrane Esmark ble allerede som ung gutt interessert i naturkunnskap. Faren hans, Jens Esmark, underviste på Bergseminaret på Kongsberg og var en av Norges store geologer. Men Hans Morten måtte sørge for å få en sikkert betalt jobb og valgte teologien fremfor
mineralogien. Som prest i Brevik oppdaget han at kunne kombinere inntektsgivende arbeid og sine hobbyer. Esmark samlet mineraler, studerte plantesykdommer, beskrev nye fossiler og var engasjert i lokal næringsutvikling. Han ble også Breviks første ordfører.

 Esmark er kjent for flere andre mineralfunn, blant annet for funnet av ægerin. Også dette mineralet fikk navn foreslått av Berzelius, og nok en gang etter en norrøn gud, nemlig havguden Ægir. Mineralet ble funnet på holmen Låven, på sørsiden av Stokkøya.

Låven er fredet naturminne på grunn av sin mineralrikdom og det er ikke lov å samle mineraler eller på annen måte skade mineralforekomstene.

 

Thorittfeber
I årene rundt 1890 ble det oppdaget at hvis man
impregnerte bomullsnettet i gasslamper med thorium, brant lampen med et skinnende hvitt lys.

Folk gikk mann av huse for å finne thorium, og i Langesundsfjorden var det en intens jakt etter thoritt. Man fikk god pris for mineralet; i dagens pengeverdi mener noen at kiloprisen kunne gå opp i titalls tusen kroner. Men «feberen» gav seg raskt – man fant nye og lettere tilgjengelige thoriumkilder, og dessuten førte innføring av elektrisiteten til at behovet for gasslamper forsvant.  Samtidig med dette ble det oppdaget at thorium var et radioaktivt grunnstoff.

 

Esmark (1801–1888) virket som prest i Brevik fra 1826 til 1849. Mot sin vilje måtte han forlate Brevik etter å ha fått prestevirke i Ramnes i Vestfold, men hans naturvitenskapelige innsats i Brevik ble viktig for Norges vitenskapelige historie.

I 2019, i forbindelse med 150-års jubileet for Det periodiske system, ble thorium kåret til  Norges nasjonalgrunnstoff. Det radioaktive grunnstoffet ble påvist for første gang i en steinprøve fra denne lille øya, Løvøya i Porsgrunn kommune.

Developed by Aplia - Powered by eZ Publish - Informasjonskapsler