
Norske UNESCO Globale Geoparker
I Norge har vi fire UNESCO Globale Geoparker

Geopark Sunnhordland
Øyriket, fjorden og fjella i Sunnhordland byr på ein svært rik og variert geologi som har prega både regionen og Vestlandet i oppsiktsvekkande grad. Geologien vår har sogar sett sitt preg på København og St. Croix i Karibien.
Geopark Sunnhordland fekk status som Norsk Geopark i 2018 og UNESCO Global Geopark i mai 2023. Geopark Sunnhordland med UNESCO-status er ein solid og positiv regionsmarkør, skal bli eit redskap for reiselivet og gje oppveksande slekter innsikt i korleis landskap har oppstått og korleis berggrunnen har prega kulturen vår. Gjennom kunnskap aukar respekten for naturen me lever i og av.

Trollfjell Geopark
Trollfjell Geopark er et samarbeidsprosjekt mellom kommunene Brønnøy, Vega, Vevelstad, Sømna, Bindal og Leka, og en del av reiselivsstrategien på Sør-Helgeland og Leka. Geoparken skal bidra til attraktivitet og verdiskaping i området ved å legge til rette for aktiviteter og opplevelser i verdensklasse basert på Sør Helgelands og Lekas unike geologiske historie og fenomener.

Magma Geopark
Navnet Magma Geopark referer til opprinnelsen til det aller meste av geologien i dette området, nemlig magma. Hele området har blitt formet av smeltet stein, dypt inne i jorden for omlag 930 millioner år siden! Store deler av denne magmaen krystalliserte seg over lang tid og dannet bergarten anortositt. I internasjonal sammenheng er dette en sjelden bergart, likevel har alle sett den – det er fordi at de lyse delene på månen består av nettopp anortositt!

Gea Norvegica Geopark
Gea Norvegica UNESCO Global Geopark er et område med en spennende og spesiell geologi og natur- og kulturhistorie. Geoparken er et avgrenset område på 3000 km2 og ligger i Vestfold og Telemark fylke og innbefatter kommunene Bamble, Kragerø, Larvik, Nome, Porsgrunn, Siljan og Skien.