Vårens båttur

Vårens båttur i Geoparken, med M/S Skarsfos i strålende sol og flott sommervær, ble en fin opplevelse for både store og små.

I tillegg til flott natur, fikk man mange spennende historier. Mens andre land hadde gullfeber opplevde Brevik og Løvøya den store thoriumfeberen i 1895-96.

Langesundsfjorden er kjent for sine skjeldne og flotte mineraler. Ett av disse mineralene er thoritt, som ble funnet på slutten av 1820-tallet nettopp i pegmatitten på Løvøya. Det var presten Hans Morten Thrane Esmark som fant et for ham ukjent mineral under en andejakt på Løvøya. Han sendte en prøve av mineralet til den berømte kjemikeren J.J.Berzelius i Sverige. Han påviste at det ikke bare var snakk om et nytt mineral, men et helt nytt grunnstoff!

Grunnstoffet fikk navnet thorium etter den norrøne guden Tor, og mineralet fikk altså navnet thoritt.

Thoritt var svært ettertraktet i en kort periode i 1890-åra. Da trengte man thoriumoksid til bruk i glødehetter i gasslamper. Den store jakten på thoritt har ført til at det ikke lenger finnes thoritt på forekomsten på Løvøya.

Skiensvassdraget har også vært viktig for industriutviklinga i Grenland med bl.a. brynesteinsutskiping og malmtransport fra gruvene ved Kragerø til Fossum jernverk i Skien.

Gea Norvegica UNESCO Global Geopark

Geoparken er lokalisert i Vestfold og Telemark fylke og omfatter kommunene Larvik, Kragerø, Bamble, Porsgrunn, Skien, Siljan og Nome.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler