Forskningsdagene - guidet tur til Jomfruland.

I forbindelse med forskningsdagene inviterer Geoparken og Høyskolen i Telemark til guidet tur på Jomfruland.
Jomfruland er ei øy med en helt spesiell historie. På denne utflukten vil du få høre om hvordan Jomfruland og området rundt ble til. Det er en historie om vann, store klimaendringer og mektige naturkrefter som har formet øya ytterst i Kragerøskjærgården.

Jomfruland er en del av det store raet som omkranset hele Skandinavia. Raet er dannet under siste istid som startet for ca 117 000 år siden. Isbreene som hadde dekket landet vårt smeltet, og store smelteelver fraktet mengder av stein, sand og grus ut i havet foran iskanten.

I tidlige tider sto havet langt over det som i dag er Jomfruland. Da vekten av isdekket forsvant, hevet landet seg, ganske raskt til å begynne med, og fortsatt hever landet seg noen millimeter hvert år. Da landet hadde hevet seg slik at morenen ved Jomfruland nådde bølgebasis og opp til havnivå, bearbeidet bølgene materialet i raet og vasket ut de fineste partiklene. Resultatet er de flotte rullesteinsstrendene på utsiden av øya.

For første gang under Forskningsdagene kan du bli med på en guidet tur til Jomfruland. Ta gjerne med kaffe og noe å bite i.

Gå direkte til Påmeldingsskjema HER, eller til HIT for påmelding. Det er 40 plasser. Førstemann-til-mølla.

Tid:Tirsdag 24. september kl. 16.45
Oppmøtested: Oppmøte på brygga i Valle, Bamble kommune. Publikum fraktes i taxibåter til Jomfruland, ytterst i Kragerøskjærgården.

Gea Norvegica UNESCO Global Geopark

Geoparken er lokalisert i Vestfold og Telemark fylke og omfatter kommunene Larvik, Kragerø, Bamble, Porsgrunn, Skien, Siljan og Nome.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler