Den "mystiske" steinen i Brunlanes

Geoparken fikk tips om en diger steinblokk som ikke lenger lå der den skulle ligget - på Donavall i Brunlanes. Den lett synlige steinen har flyttet seg flere meter fra der den opprinnelig lå, men kan dette ha en naturlig forklaring?

Til og med NRK fattet interesse for saken, etter at "På Neset" skrev om steinen. Som bildet viser, har blokka vært en del av det faste fjellet. Men vi befinner oss i et delvis oppsprukket del av larvikitten og dette har nok medvirket til at steinen har fått den avlange, firkantede formen den har. Men hele den mange tonn tunge biten av larvikitt har beveget seg til siden og rotert omtrent 180 grader. Oppoverbakke! Og det er sprengt bort biter der steinen har ligget, en av disse bitene ligger i ura lenger opp på berget. Fra naturens sidet er det eneste som kan få til en slik bevegelse være en mektig isbre. Men vi har ikke fått noen melding om isbre i dette området sist vinter. Jordskjelv har det heller ikke vært, det ville vært registrert hos NORSAR. Så det ser ut til at de flotte svabergene har fått hjelp av mennesker for å brytes ned - det er ikke slik vi tar vare på vår flotte naturarv! Se flere bilder her.

Gea Norvegica UNESCO Global Geopark

Geoparken er lokalisert i Vestfold og Telemark fylke og omfatter kommunene Larvik, Kragerø, Bamble, Porsgrunn, Skien, Siljan og Nome.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler