Øverbøtjern

Sentralt i Siljansdalføret, og rett øst for Siljan sentrum, ligger Øverbøtjern. 

Dette populære badevannet og dets omkringliggende område, kan fortelle mange interessante historier. Historier helt fra jordens oldtid og frem til i dag.

Øverbøtjern ligger i et område med en berggrunn som utelukkende består av vulkanske bergarter fra tidsperioden Perm. Disse bergartene ble dannet for ca 300 millioner år siden, av vulkansk aktivitet som oppstod da superkontinentet Pangea ble løst opp. Ramsås, som stuper ned i østsiden av vannet, består av Syenitt fra denne perioden.

Opp igjennom tidene har bergartene blitt tæret ned av ytre krefter, og da kanskje mest av de lengre periodene hvor landet vårt har vært dekket av is. Spor etter den siste av disse istidene finner vi flust av i området, med skuringsstriper, flyttblokker og sigdbrudd. Øverbøtjern, og for øvrig hele Siljansdalføret, utgjorde en fjord under siste istid, noe som bland annet har resultert i det gode jordsmonnet i dalføret.

I nyere tid er nok Øverbøtjern best kjent som et yndet badested i sommerhalvåret, men går vi ikke så alt for langt tilbake i tid, var Siljansvassdraget en autostrada for fløting av tømmer. Ved starten av 1900-tallet hadde Siljan et av landets sterkeste skogsarbeidermiljøer, og tømmeret ble fraktet ned vassdraget mot Larvik. 

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishInformasjonskapsler